Veronica Hedenmarks brev till SVT

Hej Jenny,

Här kommer ett längre svar. Bakgrunden är följande:

Jag har erbjudit er att delta i direktsändning.

Jag har både muntligt och skriftligt svarat mycket utförligt på era frågor.

Jag har även lämnat in flera dokument till er gällande Försäkringskassans arbetsmetoder som drabbat tusentals enskilda.

Jag blir kontaktad av journalist Lars-Erik och berättar mycket ingående för honom om min erfarenhet av Försäkringskassan, både i mitt uppdrag som ombud och i mitt privata liv.

Vi bestämmer att vi skall ses veckan efter, då blir jag sjuk med hosta och snuva. Jag tar efter någon dag kontakt med vården, vilket jag informerar både dig och Lars-Erik om, och ber om att få återkomma.

Jag beställer ett COVID-19 test och skickar in det till adressen i Linköping via doktor 24. Av någon anledning blir inte testet registrerat, jag kontaktar då sjukvården igen, får information om att jag inte får göra ett nytt test förrän om 30 dagar. Jag kontaktar min läkare, får antibiotika för misstänkt lunginflammation, får även andra läkemedel i hemmet, mår sedan bättre.

Under min sjukdomstid, trots att ni har informationen, så blir jag kontaktad i mitt hem via telefon av journalist Lars-Erik. Klart och tydligt framgår det att jag är sjuk och är hemma, men vi pratar om de dokument som jag skickat till Lars-Erik.

Under samtalets gång ändras karaktären av samtalet, då frågar jag om samtalet nu har övergått till en intervju och om det spelas in. Han svara "ja", jag frågar varför han inte utifrån pressetiska riktlinjer kunde ha informerat mig om att det var en pågående intervju. Jag hade varken fått frågorna eller fått informationen om syftet med samtalet - att det rörde sig om en inspelning av intervju.

Jag förstod direkt hans vinkel och kände att det inte alls fanns någon opartiskhet i vinklingen. Cirka fem dagar efter detta fick jag frågorna skickade till mig av dig. Jag pratade även med dig samma dag som den dolda intervjun under min sjukskrivning gjordes. Jag berättade då för dig om de hotelser som jag och min familj och övriga delägare i företaget har fått motta.

Efter att jag mottagit dina frågor har jag lagt ned mycket tid på att formulera svaren för att vara så tydlig som möjligt.

Jag fick ett SMS från dig där du undrade ”varför” och ”hur jag tänkte” när jag la ut mina skriftliga svar på webben. Eftersom mina svar är offentliga och jag inte har något att dölja, ser jag inget konstigt i att den som vill kan ta del av mina svar.

Jag känner att jag inte kan lita på hur ni klipper ihop och vinklar förinspelat material. Alltifrån rubriksättning, vinjett, kameravinklar osv. Min uppfattning är att ni inte är opartiska, utan att det rör sig om ett dramaturgiskt inslag, där ni vill, med hjälp av Försäkringskassan och IVO:s argumentering; utan att till någon del ifrågasätta Försäkringskassans eller IVO:s källor, berätta om deras beslut.

Detta kan jag påstå eftersom jag inte har fått några frågor gällande Försäkringskassans källor.

Presskonferensen som handlade om min indragna assistans var online, som ni själva vet.
Ni gör reportage om fusk inom personlig assistans, presskonferensen handlade om mitt privata ärende. Det fanns enligt min uppfattning inget intresse hos SVT att göra ett reportage om detta utan att ni skulle delta enbart för att samla in material i ett helt annat syfte till ett annat reportage. Jag kände att jag inte kunde lita på att ni inte skulle ta den information jag lämnade under presskonferensen, vinkla den och stoppa in den i ett helt annat sammanhang än det som var presskonferensens syfte.

Innan julhelgen fick jag två frakturer i mitt ben.

Anledningen till att olyckan hände var att Försäkringskassan drog in min dubbla assistans. Jag kan inte vara själv och behöver assistenter i min direkta närhet.

Jag vill också påpeka att Försäkringskassan är en myndighet och jag är en privatperson och ingen har hitintills kunnat berätta vilken lagöverträdelse som jag skulle ha begått?

Att fyra personer nekas arbetstillstånd av Migrationsverket är ingen lagöverträdelse och inget jag har gjort eller medverkat till.  Att assistenter gått ut med min hund eller lagat mat hemma hos oss eller lekt med min son är heller inte olagligt. Jag har 45.000 bilder i min mobil tagna på min son William i aktivitet, hur kan de komma sig att de är tagna med min telefon om jag inte varit där?

Trots att jag har bilder på dubbelassistans säger Försäkringskassan att det ALDRIG vid något tillfälle varit två assistenter som arbetat.

Och hur kan det komma sig att Försäkringskassan sätter större tilltro till hörsägen från några anonyma assistenter gällande mitt hjälpbehov, än till flera intyg från landets främsta läkarexpertis?

 

Bästa Hälsningar,
Veronica Hedenmark

Mer om personlig assistans med VH assistans

Personlig assistans

När jag 1997 startade företaget VH assistans vid köksbordet hemma i Sundborn, handlade det om att v…

Om VH assistans

Jag heter Veronica Hedenmark och jag vill presentera vårt VH assistans för dig. VH assistans finns…

Resa med rullstol

Mycket är möjligt med personlig assistans, så även att resa! 

Kontakta VH assistans

Vill du jobba som assistent åt ditt eget barn, men vet inte hur? Behöver du veta skillnaden mellan …