Personlig assistent på VH assistans - Ella berättar

Både min man och jag är konstnärer, berättar Ella, så Martin har skapandet i blodet. Men eftersom han har Spastisk parapares har han stora problem med motoriken och darrningarna gör att han inte kan föra en pensel. Det är naturligtvis väldigt frustrerande för honom, och här coachar jag för att han ändå ska få motivation att måla. Han har en stor talang, men det krävs mycket tålamod både från honom och mig för att det ska bli klart.

Det går till så att Martin gör en originalskiss, eftersom han kan teckna med penna. Sedan instruerar han mig vilka färger jag ska använda, och var de ska läggas. Jag fungerar som hans förlängda arm, helt enkelt. Ibland målar vi två timmar per dag, ibland går det veckor utan att vi gör någonting, beroende på hans hälsotillstånd.
Även om det är en tålamodskrävande process, är han ju så överlycklig när det är klart, så det är värt allt. Martin har även haft flera utställningar i Stockholm. Hans målningar har också sålts av privata konsthandlare i New York, Paris och Polen.

Måleriet jobbar vi för det mesta med utanför assistentjobbet, eftersom Martin sitter i rullstol och behöver hjälp med precis allt, så assistenttiden går till det. Men det är en stor fördel att vara förälder och assistent, då du har mer kärlek och ett helt annat tålamod än någon annan skulle ha. Dessutom är det en stor fördel att känna honom så väl som jag gör. Jag vet till exempel hur vädret och maten påverkar honom. Jag kan också bedöma hans hälsotillstånd mycket snabbare än någon annan, och det är viktigt eftersom hans sjukdom tar sig olika uttryck med bland annat en form av epileptiska anfall.

Men trots hans svåra sjukdom försöker vi leva så normalt som möjligt. Vi reser mycket, och jag älskar att resa med VH assistans. Vi har bland annat varit till Mallorca flera gånger, eftersom Martin mår så mycket bättre i värmen.
Det har varit fantastiskt välorganiserade resor, där vi känt oss trygga hela tiden. För vad som än händer finns det alltid någon som kan hjälpa dig, dessutom är VH:s personal oerhört sympatiska. Martin har väldigt roligt på resorna, eftersom det finns en massa aktiviteter att välja bland, och han träffar andra ungdomar i samma situation. Vi har även varit iväg till Åre med VH assistans och åkt ski-cart, som Martin verkligen gillade.
Vi deltar också i så många event som Martin orkar med. Det är julbord, påskfester och olika träffar. Jag beundrar verkligen VH assistans som anordnar allt detta, ja, jag älskar faktiskt VH assistans. Älskar dem.