Bygg ditt eget pepparkakshus

Jag måste tillstå att jag inte är någon vän av pepparkakehus-bak, mest på grund av mindre positiva erfarenheter av vingliga skapelser och ömma, sockersvedda fingertoppar.

Därför är det ytterst sällan, kanske var tionde år, som vi gör egna pepparkakshus.

I år gjorde vi ett litet hus, en mycket enkel variant av 10 delar istället för 36, och det tog nog lång tid för oss.

Jag gjorde min egen deg, det är Anna Bergenströms recept som följt med i alla år, och som ger så supergoda pepparkakor.  Den ska göras två dygn innan baket eftersom den behöver vila och svälla i kylskåpet för att bli lättarbetad, det går självklart lika bra med färdigköpt.

Förutom deg är allt som behövs en husmall i hårdplast, kristyr och smågodisar samt en stor portion tålamod och något att limma ihop delarna med.  Vill man äta upp huset under julen är det bränt socker som gäller, om inte är mitt tips att använda textillim istället för att slippa risken att bränna sig.  Vi valde självklart limmet.

undefined

Kavla ut degen lagom tjockt, tryck ut delarna med hjälp av mallen, vi gjorde en extra omgång ifall något skulle misslyckas.

Grädda på bakplåtspappersklädd plåt i ugnen på ca 170 grader tills husdelarna fått fin färg. Ta ut och låt svalna. Vi använde mallen en gång till strax efter gräddningen för att ”renskära” kanterna som gärna flyter ut lite under gräddningen.

undefined

När delarna är helt kalla är det dags att dekorera huset. Vi täckte fönster och dörröppning med gelantinblad som vi klistrade fast på baksidan av delarna. På framsidan spritsade vi kristyr, vi använde spritspåse med en rak tyll och en krusig. Det går också bra att göra en strut av smörpapper, men är lite svårare att använda.

undefined

Låt kristyren stelna ordentligt, det tar flera timmar. Innan den var helt stelnad dekorerade vi med små godisar i pastell från ett karamellhalsband som vi helt enkelt tryckte fast i kristyren. Non-stop är ett vanligare och mer färgglatt alternativ.

undefined

Vi pausade husbygget för att allt skulle sätta sig ordentligt och återupptog det nästa kväll. Vi använde textillim till monteringen och satte ihop skorstenen först som fick vila medan vi limmade knutarna, taksidorna och avslutade så med skorstenen på toppen.

undefined

Lycka till!

 

Recept på Eksta pepparkakor  (ca 100 kakor eller ett mindre hus)

 125 gr smör

1 dl ljus sirap

2 dl socker

1 dl vatten

1 msk mald kanel

1/2 msk mald kardemumma

½ msk mald kryddnejlika

½ msk bikarbonat

ca 6-7 dl vetemjöl

Smält smör och sirap i en kastrull.

Mät upp socker och samtliga kryddor i en bunke. Slå över smör och sirap och blanda väl. Häll i vattnet och rör om igen. Låt blandningen svalna några minuter så den blir rumsvarm.

Blanda mjöl och bikarbonat väl och rör ner i smeten, den ska bli rätt lös. Låt vila i kylskåp en till två dygn innan den bakas ut.

 

Glansig kristyr:

4 dl siktat florsocker

1 äggvita ca 2 msk

några droppar ättiksprit

Rör ihop i en skål, den ska vara fast och inte rinnig.

undefined

 

Bränt socker:

Häll socker i en stekpanna av gjutjärn, obs ej teflonpanna för den blir förstörd.

Låt sockret smälta på svag värme och puttra försiktigt tills det fått en ljust gyllenbrun färg. Rör inte i sockret under tiden, lyft sedan bort stekpannan från värmen.

Doppa sidorna i det heta sockret och börja montera, men som sagt VARNING för risken att bränna sig, sockret är cirka 150 (!) grader varmt, trådar sig lätt och hamnar även på ställen man inte önskar. Inget för nybörjare vill jag påstå.

Mer om personlig assistans med VH assistans

Personlig assistans

När jag 1997 startade företaget VH assistans vid köksbordet hemma i Sundborn, handlade det om att v…

Om VH assistans

Jag heter Veronica Hedenmark och jag vill presentera vårt VH assistans för dig. VH assistans finns…

Resa med rullstol

Mycket är möjligt med personlig assistans, så även att resa! 

Kontakta VH assistans

Vill du jobba som assistent åt ditt eget barn, men vet inte hur? Behöver du veta skillnaden mellan …