Recept: Påskgodis på fem sätt

Här kommer fem recept på extra gott hemlagat godis till påskbuffén.

Lakritskola

Ingredienser:

2,5 dl grädde

250 gr strösocker

2,5 msk sirap

1 msk glykos (finns i matbutiken eller på apotek)

25 gr smör

0,5 lakritsstång (kan ersättas med lakritspulver)

Instruktioner:

Krossa lakritsstången fint. Blanda alla ingredienser i en kastrull och koka i ca 1 1/2 timme. 
Smeten ska nå en temperatur på mellan 121° och 125°. 
Häll då ut smeten på ett smort smörpapper i en form. 
Skåra med en vass kniv innan den stelnar helt.

Påskpussar

Ingredienser:

3 dl florsocker

1 dl vatten

0,5 tsk ättika

10-15 droppar gul citronessens

Gula och orange nonstop

Instruktioner:

Blanda socker, vatten och ättiksprit i en kastrull och låt det koka under 8-10 minuter. Häll en droppe på en tallrik, när den svalnat så att man kan ta på den utan att bränna sig, provar man om lagen trådar sig när fingrarna trycks ihop och dras isär. Då är den klar.

Häll lagen i en djup skål. Smaksätt med citronessens/citronsaft. Rör försiktigt tills massan börjar bli vit, klicka då snabbt ut massan med en tesked på en kall plåt. Lägg en nonstop i mitten av varje kyss innan den hunnit stelna. Låt godisarna stelna helt innan de lossas från plåten.

Chokladägg

Ingredienser:

100 gr rumsvarmt smör

1 msk vaniljsocker

3 msk kakao

5 dl havregryn

2 msk starkt kaffe (kan ersättas med vatten om man ogillar moccasmak)

0,75 dl strösocker

Instruktioner:

Rör ihop smör och socker. Tillsätt vaniljsocker, kakao, havregryn och kaffe. Blanda allt väl. Forma massan till längder på ett smörgås- eller bakplåtspapper. Skär längderna i jämna bitar och forma till små ägg. Bred ut strössel, kokosflingor eller nötter på en tallrik. Rulla äggen i garneringen. Förvaras svalt.

Mandelsplit

Ingredienser:

100 gr sötmandel

100 gr mjölkchoklad

0,5 del florsocker

Instruktioner:

Skålla och strimla mandeln. Sprid ut i en ugnssäker form och pudra över florsocker. Rosta mandeln i 200° i ugnen. Håll ständig koll och rör om ofta med stekspade. Smält chokladen i en skål eller djup tallrik i micron. Blanda den karamelliserade mandeln med den smälta chokladen och klicka ut på bakplåtspapper. Låt svalna och ställ kallt.

Bild: TV4.se

 

Mer påsk! Fler recept och pyssel:

Klicka här för att se alla våra recept, pyssel och aktiviteter