Fira kanelbullens dag
Söndag den 4 oktober är kanelbullens dag, här är två härligt goda recept som VD Agnetha vill dela med sig av - hoppas det smakar!
Kanelbullesockerkaka
Oslagbart gott, lite mer som en bakelse än bulle, men en verklig favorit på fikabordet.
Dessutom gör man den i långpanna, vilket ger minst 30 bitar, praktiskt att frysa in när man inte hinner baka så ofta.
Sockerkaka:
200 gr smör
6 ägg
4 dl strösocker
2, 5 del filmjölk
6 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
Fyllning:
2 dl brunt farinsocker, strö
0,5 dl mald kanel
1 msk mortlad kardemumma
Frosting:
100 gr rumsvarmt smör
220 gr färskost
1,5 dl vispgrädde
1 msk vaniljsocker
3 dl florsocker
1. Gör fyllningen i en skål och ställ åt sidan.
2. Sätt ugnen på 175 grader och klä en långpanna 40x30 cm med bakplåtspapper.
3. Börja med sockerkakan. Smält smöret och låt svalna medan du vispar ägg och socker ljust och fluffigt, ca 5 min med elvisp.
4. Vänd ner filmjölk och smör, blanda i de torra ingredienserna till en klumpfri smet. Fördela hälften av smeten i långpannan, strö över fyllningen och resten av smeten.
5.Sätt in i mitten på ugnen och grädda kakan 35-40 min. Ta ut och låt svalna helt.
6. Gör frostingen. Vispa smör, färskost, grädde och vaniljsocker fluffigt, tillsätt florsockret lite i taget under fortsatt vispning tills den har en fin konsistens.
7. Bred frosting över den kalla kakan, avsluta med att pudra kanel över ytan, skär i lagom stora bitar och servera.
Agnethas godaste kanelbullar
Det är alltid mängden mjöl och tiden som avgör hur saftig bullarna blir. Ju lösare deg, desto luftigare bullar. Lättmjölk och mortlade kardemummakärnor i degvätskan ger också mindre tyngd och härlig smak. Jag föredrar att göra bullarna lite större för att slippa torra kanter och gräddar i varmluftsugn ca 230 grader, men det är mycket olika på ugnar.
Det här är mitt bästa och snabbaste grundrecept på kanelbullar.
Ingredienser till ca 20-30 bullar
50 gr jäst
150 gr smör
5,0 dl lättmjölk
2 ägg
1,5 dl strösocker
2 msk nymald/mortlad kardemumma
0,5 tsk salt
ca 12 dl vetemjöl special
Fyllning:
150 gr rumsvarmt smör
1 dl strösocker
1,5 msk mald kanel
1 dl crème fraiche
Pensling:
1 uppvispat ägg
0,5 dl pärlsocker
Sockerlag:
Pensla med sockerlag efter gräddning (en sockerlag kokad på ½ dl vatten och ½ dl strösocker). Den stelnade sockerlagen förhindrar nämligen fukt att avdunsta vilket gör att bullarna håller sig saftiga längre.
Gör så här
- Smula jästen i en bunke.
- Smält smöret och tillsätt mjölk och vatten. Värm till 35°. Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den lösts upp.
- Tillsätt resten av degvätskan, ägg, socker, kardemumma (nymortlad), salt och nästan allt mjöl, spara lite till utbakningen.
- Arbeta degen smidig tills den släpper bunkens kanter. Låt jäsa övertäckt ca 40 min
Fyllning:
- Rör ihop smör, créme fraiche, socker och kanel till en smidig smet.
- Ta upp degen på mjölat bakbord. Kavla ut den till en platta, ca 30 x 60 cm. Bred på fyllningen. Rulla ihop degen och skär den i 20-30 bitar.
- Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper eller i bullformar och låt jäsa övertäckta ca 30 min.
- Sätt ugnen på 230°.
- Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på pärlsocker. Grädda bullarna mitt i ugnen 8–10 min.
- Pensla med sockerlag direkt efter gräddning (en sockerlag kokad på ½ dl vatten och ½ dl strösocker). Den stelnade sockerlagen förhindrar nämligen fukt att avdunsta vilket gör att bullarna håller sig saftiga längre.
Ät och njut!