Påskpynt till riset

Varje år så gör vi påskägg att hänga i riset. Eftersom vi är flera allergiker i familjen brukar vi pynta trollhassel, videkissar, blåbärsris eller körsbärskvistar istället och gärna blanda upp med snittblommor i vaserna – franska tulpaner, anemoner, ranunklar, rosor – det mesta blir otroligt vackert tillsammans.

Vi är alla olika, en del av oss föredrar lite enklare och snabbare pyssel, andra vill lägga ner extra mycket omsorg och tid. Här kommer tips på fyra olika äggdekorationer, från snabbgjorda till lite mer tidskrävande, håll till godo!

 

undefined

1.Snabbast och enklast är att köpa färgglada ägg i hobbyaffären med färdig upphängning. Vi köpte till fina 3D-stickers på glittriga hus, blommor och fjädrar, tog fram limpistolen och klistrade fast dem på äggen - klart. Även den mest tålamodslösa blir glad av ett snabbpyssel!

 undefined

2.Vi ville också köpa finstämt bleka ägg, i grått, beige och blekblått till våra videkissar. Till det valde vi genomskinliga stickers med havsmotiv och uppmuntrande textslingor. Inte vad man kanske väntar sig att hänga upp i ett påskris, men här var vi ute efter en matchning av färger i olika nyanser av havsgrönt och -blått, och det blev fantastiskt bra.

Vi jobbad även med broderisax och fin dekortejp i olika metalltoner som koppar och roséguld.

 undefined

3. Ett mer tidskrävande pynt är att själv växtfärg sina ägg, men så vackert det blir!

Först färgar man äggen och sedan blåser man ur dem, och det finns massor med råvaror man kan använda för att få olika utseende.

Vi färgade med kaffe, te och blåbär denna gång, men vi har tidigare använt oss av exempelvis rödkål, lök, gurkmeja och spenat med lika bra resultat.

Vissa ägg satte vi flera tunna gummisnoddar om, för att de skulle bli randiga. Vill man kan man också sätta fast blad eller annat på skalet innan färgningen för att få ett mönster.

 

Så gör du färgbaden

Kaffe: Koka upp kaffe och låt svalna helt. Häll upp i en tillbringare. Lägg ner ägg så de täcks helt. Äggen blir bruna på bara 15 minuter. Låt ligga i badet tills önskad färg uppnåtts. Ta upp och lägg på hushållspapper. Blås ur äggen när de torkat helt.

Te: Koka upp svart, ganska starkt te och låt svalna helt. Häll upp i en tillbringare. Lägg ner ägg så de täcks helt av teet. Te ger en lite spräcklig och mycket vacker färg pga avlagringar. Låt ligga i färgbadet minst en till två timmar. Ta upp och lägg på hushållspapper. Blås ur äggen när de torkat helt.

Blåbär: Koka upp en liter vatten och lägg i två dl blåbär, en nypa salt och en tsk vitvinsvinäger. (Observera att det ska vara svenska blåbär och inte odlade stora blåbär. De odlade bären har vitt fruktkött så då blir det inga blåa ägg). Låt svalna helt, sila bort bären, häll upp i en tillbringare. Lägg i äggen så de täcks helt. Äggen blir blåtonade på bara 15 minuter. Låt ligga i badet tills önskad färg uppnåtts. Ta upp och lägg på hushållspapper. Blås ur äggen när de torkat helt.

 

Att blåsa ur äggen är inte svårt, men man måste vara försiktig eftersom skalen är så sköra. Skaka ägget försiktigt och picka sedan ett hål i äggets minst spetsiga ände med en knappnål. Gör ett till, lite större hål i äggets andra ände. Blås i det lilla hålet, slut munnen så tätt som möjlig mot ägget, så att innehållet kommer ut genom det större hålet. Jag brukar sedan ställa dem i en tom äggkartong något dygn så att de blir helt torra även inuti.

 

 undefined

4. För den mer avancerade hemmapysslaren är dessa dekorationer ett bra alternativ i flera steg med torktider emellan.

Urblåsta ägg målas med pensel i vackra kulörer, gärna minst två nyanser av samma färg se äggen på bilden, eller doppas i marmoreringsfärg, och får sedan torka.

När äggen är helt genomtorra lackas de med ett genomskinligt lack för att bli högblanka och få riktigt fin lyster. Avsluta med trådupphäng och som här en liten sidenrosett för att dölja hålet.

 

Mer påsk! Fler recept och pyssel:

Klicka här för att se alla våra recept, pyssel och aktiviteter