Experternas prognos för Coronavirust

Aftonbladet har genomfört en intervju med sju experter inom bla. epidemioligi och virologi. Det är tydligt att det kan gå en tid innan samhället återgår till det normala och det är tydligt att taktiken är att bromsa smittspridningen så att belastningen på vården inte blir för stor på en gång. Personlig assistans är en viktig samhällstjänst tillsammans med all annan vård och omsorg och det är därför viktigt att förstå situationen vi befinner oss i. Att vi lyssnar till experterna och de samhällsorgan som är ansvariga för att hantera de utmaningar vi ställs inför.

 

Aftonbladet: När blir allt som vanligt igen?

 

Johan Giesecke, före detta statsepidemiolog:

– Det kommer att ta månader, minst. Kanske år. Det som alla hoppas, men ingen vet, är att coronavirus inte tål värme något vidare, så att det går ner över sommaren. Då åker folk också ut på landet och är inte så tätt inpå. Så det finns en chans att det minskar ordentligt över sommaren.

– Men sen kan det ta fart igen mot hösten. Så, månader eller år är mitt svar.

 

Fredrik Elgh, professor i virologi vid Umeå universitet och överläkare i klinisk virologi:

– Så här är det, enligt vad jag lärt mig genom att undersöka de influensapandemier som varit sedan 1889: Är det ett naturalförlopp för en sån här pandemi, med ett virus som har ungefär den här smittoöverföringskapaciteten, så handlar det om tre månader. Så har det varit för samtliga influensapandemier.

– I de fallen satte vi inte in några begränsande åtgärder, och då blev det också en ganska kraftig topp mitt i. I dag gör vi kraftfulla åtgärder. Jag hoppas att vi kommer införa mycket mer restriktioner från och med nu, det vore bra, men redan med det vi gör i dag så kommer vi få en mycket flackare epidemikurva. Istället för tre rejält besvärliga månader, så blir det en lägre, flackare kurva, med färre insjuknade per tidsenhet. Men det kommer också att rulla på längre. Det kan man förutspå för att nästan ingen i samhället har haft viruset, populationen är helt oskyddad immunologiskt. Många kommer att få det i sig.

– Över tid kan vi nog förhoppningsvis räkna med att allvarlighetsgraden går ner när viruset anpassar sig till oss, även om det inte alltid blir så. Viruset har inte som mål att vara livsfarligt, för då får det svårare att sprida sig. Vi har ju redan fyra coronavirus som ingår i det vi kallar vanlig bondförkylning. De orsakar 25 procent av alla vanliga förkylningar. Mest troligt är att det här viruset inlemmas i det gänget med tiden. Men tills dess måste vi förbereda oss på många månader av jobbighet. Nu måste äldre och multisjuka skyddas, och då måste vi alla snäppa upp.

– Det här är inget jag kan veta, utan det är bara baserat på extrapoleringar.

 

Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi vid Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet:

– Jag tror att det handlar om ett år minst för Sveriges del. Om vi får fram någon verksam behandling tidigare än så är det naturligtvis underbart, men det är ingenting vi kan räkna med.

– Smittan kommer att sprida sig över hela jorden och utbrottet tar inte slut innan vi har ett antiviralt medel, alltså som antibiotika fast för virus, eller ett vaccin. Smittan fortsätter att cirkulera och blir aldrig utrotad. Därför är det enligt mig inte lönt att tänka att man ska skjuta upp semestern till hösten och åka utomlands i augusti eller i oktober.

– Vi får hoppas på ett så långsamt förlopp som möjligt så att vården inte slås ut, så att gamla och kroniskt sjuka kan få vård. Tills vi funnit ett botemedel.

 

Niklas Arnberg, professor i virologi vid institutionen för klinisk mikrobiologi vid Umeå universitet:

– Det lär nog dröja många månader. I ett bästa scenario försvinner det till sommaren när det blir varmt. Vad som händer fram till dess vet vi inte, hur många som kommer insjukna eller dö i Sverige.

– Det mest rimliga är kanske scenario två: att det blir lugnare i sommar och att viruset sen kommer tillbaka i höst. Då kan vi i den bästa av världar hoppas på att det till årsskiftet eller så kommer ut ett vaccin som i alla fall kan ges till äldre och de multisjuka.

– Blir det riktigt illa så kommer vi få dras med viruset även under sommaren, samtidigt som det fortsätter eskalera så att vi får allmän smittspridning. Då blir det som en riktig pandemi och då får vi dras med det i ett år eller två. Sen blir det som vilket annat säsongscoronavirus som helst, precis som svininfluensan.

 

Emma Frans, doktor i medicinsk epidemiologi vid Karolinska Institutet:

– Det är jättesvårt att säga. Jag har ingen aning. Men det är en bra fråga, jag tror att vi alla undrar över den, men ingen vet säkert. Förloppet är beroende av vilka insatser som görs.

– Det man kan göra är att titta på hur pandemier utvecklat sig tidigare. Men det är också svårt, eftersom de utspelade sig i ett helt annat samhälle än det vi lever i idag. Olika virus har också olika egenskaper. Det är det som är den stora utmaningen, att kommunicera runt osäkerheten.

– Vi lever i en tid med snabb kommunikation mellan länder och stora miljonstäder. Vi har sett de här utbrotten på senare tid av sars, mers och ebola till exempel. Det betyder att även när det här är över så kan det komma nya virus. Det är lite en ny verklighet.

 

Magnus Västerbro, journalist, populärhistorisk författare till ”Pestens år” om pestutbrottet i Stockholm 1710:

– Jag är inte smittskyddsexpert, men om man ser på det historiskt brukar farsoter ha ett kort förlopp när de väl tar fart. Det brukar handla om bara några månader, även om det förstås är svårt att veta hur lång tid detta kommer att ta. Nu har jag förstått att man gärna vill dra ut på det för att minska belastningen på sjukvården.

– Hur stor betydelse coronautbrottet kommer att få i mänsklighetens historia är svårt att veta, det beror förstås på hur spritt det blir och hur många som kommer att dö. Spanska sjukan som tog 50 miljoner liv 1918–1920 lämnade djupa spår i folkminnet. Den dödade unga i stor utsträckning och när människor dör mitt i livet blir vi mer chockade än när äldre dör.

– Det är svårt och jobbigt när gamla människor dör också, förstås. Men sedan antiken finns en idé att det är värre när unga dör. Ser vi på folktron till exempel så finns det inga 80-åringar som kommer tillbaka och spökar, det är de unga döda som inte får frid. Med den profil coronasmittan verkar ha, att den drabbar mest äldre, tror jag inte att den kommer att vara lika omskakande.

– Corona är naturligtvis mycket allvarligt, men smittan utgör inget existentiellt hot. Det kommer troligtvis vara över ganska snart, i alla fall när vaccinet kommer – om man nu lyckas med det. Om ett år skulle jag tro att detta inte är en så stor fråga längre. Får man hoppas i varje fall.

 

Johan von Schreeb, professor i katastrofmedicin vid Karolinska institutet:

– Vi måste förbereda oss på att det pågår några månader. Om det handlar om tre eller sex månader är svårt att säga. Det värsta kommer förmodligen att vara över före sommaren.

– Ett mera utdraget förlopp med många små vågor är bättre för samhället och sjukvården än om vi får en stor våg, om allt sköljer över oss på en gång. Det är det vi försöker jobba för nu.

– Vi kommer alla att få jobba hårt och det kommer att vara en ansträngd period. Efteråt kommer samhället också att vara påverkat en tid, till exempel inom sjukvården då de som blivit bortprioriterade behöver vård. Men det kommer att klinga av. Om ett år kommer corona inte att vara något vi  funderar på.

 

Källa: Aftonbladet

Mer om personlig assistans med VH assistans

Personlig assistans

När jag 1997 startade företaget VH assistans vid köksbordet hemma i Sundborn, handlade det om att v…

Om VH assistans

Jag heter Veronica Hedenmark och jag vill presentera vårt VH assistans för dig. VH assistans finns…

Resa med rullstol

Mycket är möjligt med personlig assistans, så även att resa! 

Kontakta VH assistans

Vill du jobba som assistent åt ditt eget barn, men vet inte hur? Behöver du veta skillnaden mellan …